Traže da se obrati narodu
0

Ministar: Vidio sam Chaveza; Opozicija: Neka izađe u javnost

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Venezuelanski političar Elias Jaua putem Twittera je obavijestio javnost da je bio na sastanku sa predsjednikom Hugom Chavezom. Istakao je da se on osjeća dobro, da su se šalili i smijali te da je predsjednik usput izdao i nekoliko naređenja.

Chavez se u javnosti nije pojavio već šest sedmica, odnosno od posljednje operacije na Kubi. Opozicija se u međuvremenu oglasila tvrdeći da bi se Chavez obratio javnosti, da je sposoban to učiniti, međutim smatraju da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše te da zbog toga nije u mogućnosti.

"Drugovi, upravo sam bio na sastanku s našim zapovjednikom Hugom Chavezom. Šalili smo se i smijali", kazao je ministar vanjskih poslova Elias Jaua u poruci na Twitteru.

Naveo je da je Chavez donio neke odluke u vezi sa učestvovanjem Venecuele na samitu CELAC.

Podsjetimo, Venezuelanska vlada daje minimum informacija o stanju 58-godišnjeg predsjednika Chaveza, koji je nedavno dobio još jedan šestogodišnji mandat. On je 10. januara trebao ponovo položiti zakletvu, međutim, zbog njegovog zdravstvenog stanja inauguracija je odgođena.

Iako nema mnogo podataka, pretpostavlja se da je Chavez u bolnici na Kubi, gdje je već nekoliko puta operisan zbog raka.

Opozicija je od njega zatražila da istupi u javnost i narodu otkrije svoje stanje, odnosno da kaže koliko je teško bolestan i da li može nastaviti voditi zemlju, pogotovo nakon što je Chavez u međuvremenu potpisao dekret kojim je Eliasa Jauaa proglasio novim ministrom.

"Ukoliko predsjednik može potpisati dekret, onda ga pozivam i da se pojavi u javnosti, obrati se narodu i kaže šta se dešava", kazao je Henrique Capriles, Chavezov suparnik na izborima za predsjednika Venecuele.

Podsjetimo, u javnosti nikada nije objavljeno od koje vrsta raka boluje Chavez. Objavljeno je jedino da mu je uklonjen tumor sa područja zdjelice.