Kašmir
0

Ministar Omar Abdullah traži pojačanje da zaustavi nasilje

FENA
Omar Abdullah
Omar Abdullah
Glavni ministar indijskog dijela Kašmira Omar Abdullah sastao se u ponedjeljak u New Delhiju s indijskim premijerom i ministrom unutarnjih poslova tražeći hitno pojačanje da bi se okončali najveći protuvladini protesti u posljednje dvije godine, u kojima je poginulo više od 30 ljudi.

U sukobima s policijom na nekoliko mjesta u himalajskoj regiji u ponedjeljak su poginule najmanje četiri osobe, a više od 50 ih je ranjeno.

Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti zapalili policijsku stanicu, gađali kamenicama pripadnike snaga sigurnosti i oštetili željezničku stanicu.

Glavni ministar indijske države Džamu i Kašmir Abdullah otputovao je u ponedjeljak u indijsku prijestolnicu, gdje se sastao s premijerom Manmohanom Singhom i ministrom unutarnjih poslova Palaniappanom Chidambaramom.

"Tragično je što smo zatvoreni u krug nasilja, u kojem protesti vode do smrti koje vode do novih protesta, što donosi još žrtava. Krug nasilja mora biti okončan", izjavio je Abdullah na konferenciji za novinare.

Abdullah je rekao kako mu je potrebna brza akcija paravojnih snaga da uguši proteste i zavede policijski sat, koji u ponedjeljak nije poštivalo hiljade demonstranata.

"Da bismo zaustavili sustav bezakonja i omogućili vladi da preuzme neophodne korake kako bi uspostavila normalno stanje, policijski čas, kada se proglasi, morat će biti brzo primijenjen. Ne postoji drugi način", rekao je Abdullah.

Najveće protuindijske demonstracije u posljednje dvije godine u muslimanski većinskom Kašmiru počele su 11. juna, kada je 17-godišnji student poginuo u sukobu s policijom tokom protesta u Srinagaru.

Indijske vlasti optužuju pakistansku skupinu Laskhar-e-Taiba (LeT) za poticanje nasilja u Kašmiru, ali Abdullah ne misli da jedna određena grupa ili pojedinac može upravljati dešavanjima u Kašmiru.

Indija i Pakistan su od 1947. godine vodile dva od tri rata zbog Kašmira, regije na koje obje države polažu pravu u cijelosti, ali svaka od njih samo djelomično upravlja njime.

Separatisti u Kašmiru odbacuju indijsku vlast i traže samostalnost te oblasti ili njeno pripajanje Pakistanu. Njihova borba počela je krajem 80-ih i otada je u sukobima poginulo više od 68.000 ljudi, većinom civila.