Kairo
0

Ministar odbrane u "epicentru" protesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski ministar odbrane Hussein Tantavi pozvao je u petak lidere opozicije da pristanu na pregovore s vladom prilikom posjete kairskom trgu Tahrir na kojem se od jutros okupilo više hiljada antivladinih demonstranata koji su za ovaj 11. dan protesta najavili masovno okupljanje nazvano "danom odlaska" predsjednika Hosnija Mubaraka.

Ministar je razgovarao s pripadnicima vojske koji su oko trga rasporedili tenkove i oklopna vozila, ali nisu intervenisali kako bi spriječili okupljanja, javio je Reuters, koji ističe da je riječ o prvoj posjeti visokog egipatskog zvaničnika "epicentru" protesta u Egiptu.

AFP javlja da se ministar, okružen vojnicima, obratio i okupljenim demonstrantima.

"Mubarak vam je rekao da neće otići s vlasti", kazao je Tantavi, i ponovio poziv na pregovore koji je vlada ranije uputila najjačoj opozicionoj grupi u zemlji, Muslimanska braća, koja je taj poziv kategorički odbila.

"Recite svom vođi (Mohammadu Badiju) da sjedne za sto s njima (vladom)", poručio je Tantavi.

"Vojska i narod su ujedinjeni", uzvikivali su demonstranti pošto je jedan od učesnika protesta preko razglasa objavio da je ministar došao do ulaska na trg u blizini Egipatskog muzeja, prostora na kojem su se u srijedu, kada su izbili sukobi između Mubarakovih pristalica i protivnika, dogodili možda najveći okršaji.

Očevici kažu da je vojska rano jutros na sjevernom ulazu na trg počela da uklanja barikade koje su demonstranti podigli poslije napada Mubarakovih pristalica u kojima je stradalo 13 osoba, pa se sada strahuje da bi slični sukobi mogli da se ponove.

Grupa demonstranata raspravljala se s pripadnicima vojske, ali je je jedan oficir rekao "mi smo na vašoj strani, ali imamo naređenja s više instance da uklonimo sve barikade", kaže jedan od učesnika protesta.

Po riječima demonstranata, na svih 12 ulaza na trg postavljena je bodljikava žica.

AP javlja da je atmosfera na trgu opuštena dok pristiže veliki broj demonstranata koji nose zalihe hrane i vode, a da vojnici na ulazu na trg provjeravaju dokumenta i vrše pretrese, koje potom obavljaju i demonstranti koji su formirali živi štit.

Grupe pristalica vlade koje su napadale demonstrante i strane novinare u petak nisu zapažene u blizini glavnog mjesta okupljanja, dok pristalice režima sprečavaju prolazak vozila do Kaira na glavnom autoputu iz Aleksandrije.

Organizatori antivladinih protesta pozvali su Egipćane da se priključe protestnim kolonama iz svih dijelova Kaira do trga, zgrade državne televizije i zgrade parlamenta, koje se sve nalaze jedna blizu druge u samom centru grada.