Indija
0

Ministar finansija novi ministar policije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar finansija Indije Palaniappan Chidambaram preuzeće dužnost ministra unutrašnjih poslova, posijle ostavke Shivraja Patila zbog terorističkih napada u Mumbaiju, u kojima je poginulo oko 200 ljudi, saopćila je danas vlada u New Delhiju. U saopćenju koalicione vlade predvođene Kongresnom partijom stoji da će premijer Manmohan Singh za sada preuzeti rukovođenje ministarstvom finansija, ali se ne navode drugi detalji, prenio je Reuters.

Premijer Singh, bivši ministar finansija, sa reputacijom tržišnih reformi, preuzeće kormilo treće po veličini azijske ekonomije u trenutku kada su globalna finansijska kriza i unutrašnji problemi doveli do značajnog smanjenja rasta, navela je britanska novinska agencija.

Indijske tv stanice javile su danas da je ostavku na funkciju zbog terorističkih napada u Mumbaiju, pored Patila, podnio savjetnik za nacionalnu sigurnost M.K. Narayanan.

U seriji terorističkih napada na više lokacija u Mumbaiju, koji su počeli prije tri dana, a okončani juče, poginulo je 195 ljudi, a povrijeđeno više od 320.

Na meti terorista bili su glavna željeznička stanica u Mumbaiju, luksuzni hoteli, jevrejski centar, bolnica i popularni restorani.

Domaća štampa nazvala je napade u Mumbaiju indijskim "11. septembrom", aludirajući na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine, kada je poginulo 2.973 ljudi.

Indijski premijer Manmohan Singh u četvrtak je izjavio da su napad izvele grupe koje vjerovatno imaju bazu u jednoj od susjednih zemalja, a dan kasnije ministar spoljnih poslova Pranab Mukherjee je rekao da prvi rezultati istrage ukazuju da su terororisti povezani s Pakistanom.

Pakistan je negirao bilo kakvu umiješanost u smrtonosne napade u Mumbaiju i kazao da bi dvije zemlje trebale da udruže snage kako bi porazile zajedničkog neprijatelja.