Svijet
0

Ministar ekonomije Rossler: "Njemačka će odbraniti euro"

FENA
Njemačka je spremna da odbrani euro, izjavio je u petak ministar ekonomije te zemlje Philip Rossler, poslije sastanka s grčkim ministrom finansija Evangelosom Venizelosom u Atini.

Rossler je naveo da "sa stabilnom unijom možemo poslati jak signal da smo mi u Evropi i eurozoni spremni da se borimo za našu valutu i odbranimo je od napada", prenosi Reuters.

Venizelos je naglasio da će Grčka u potpunosti poštovati program finansijske pomoći.

Njemački ministar pozvao je njemačke kompanije da investiraju u Grčku kao vid pomoći toj prezaduženoj zemlji da ponovo pokrene privredni rast.

Rossler je u dvodnevnoj posjeti Atini s delegacijom njemačkih poslovnih ljudi, a sastao se i s grčkim ministrom za razvoj Mihalisom Hrisohoidisom, kao i premijerom te zemlje Georgosom Papandreouom.

  • Svi smo pod utiskom velikih napora koje je grčka vlada poduzela da oživi i pokrene razvoj grčke ekonomije, rekao je njemački ministar nakon sastanka s Hrisohoidisom.

  • Naše prisustvo ovde dio je strategije za podršku investicija i razvoja u Grčkoj, dodao je on.

Za ovu godinu je predviđen negativan ekonomski rast Grčke od 5,5 posto uslijed toga što se ta zemlja bori s posljedicama oštrih mjera štednje, koje su uslov za isplatu iduće tranše u okviru paketa pomoći koji su namjenjeni da se spriječi bankrot Grčke.

  • Odlučni smo u namjeri da primjenimo sve neophodne reforme kako bismo izmijenili Grčku i stvorili državu koja je privlačna investitorima, koja ima konkurentnu ekonomiju, koja je produktivna i okrenuta inostranstvu, izjavio je grčki ministar za razvoj.

Očekuje se da će Rossler i Hrisohoidis potpisati ugovor o investiranju tokom dana.