Svijet
0

Ministar Alkalaj se u Madridu susreo s generalnim sekretarom OSCE-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se danas u Madridu sa generalnim sekretarom OSCE-a Marcom Perrinom de Brichambautom, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost naše zemlje OSCE-u na pruženoj pomoći, posebno putem Misije OSCE-a u BiH, u organizaciji izbora, izgradnji i jačanju demokratskih institucija, u provedbi Anexa 1B Dejtonskog mirovnog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji i od 2002. godine u oblasti obrazovanja.

Ministar je posebno naglasio važnost ostanka Misije OSCE-a u BiH sa postojećom mrežom ureda na terenu i postojećim budžetom. Izrazio je očekivanje da će OSCE nastaviti dosadašnje aktivnosti na području reforme obrazovanja u našoj zemlji, provedbi obaveza Sarajevo procesa – povratka izbjeglica, te Palić procesa – posmatranja suđenja ratnim zločincima u regionu.

Generalni sekretar OSCE-a je obećao daljnji angažman OSCE-a u regionu, te informirao ministra o aktuelnoj raspravi unutar OSCE-a o budućnosti Misije ove organizacije na Kosovu i zamolio za podršku za pozitivno rješavanje ovog pitanja.

Ministar Alkalaj je istakao da je stav naše zemlje u vezi s rješavanjem pitanja statusa Kosova da BiH podržava rješenje koje je rezultat dogovora između Beograda i Prištine, te izrazio nadu da će se pronaći rješenje budućeg statusa Kosova koje će biti prihvatljivo kako Begradu tako i Prištini.