Ban Ki-moon
0

"Mine i neeksplodirana sredstva i dalje su velika prijetnja"

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Mine i neeksplodirana sredstva zaostala od rata i dalje su velika prijetnja zajednicama - upozorio je UNICEF s partnerima, u povodu 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.

UNICEF podsjeća na izjavu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona da "to skriveno oružje uzrokuje teške povrede i smrt te predstavlja prepreku u rekonstrukciji postkonfliktnih područja, a "pored toga, zagađuje okolinu i usporava socioekonomski progres i razvojne aktivnosti još dugo nakon okončanja konflikta".

U saopćenju za javnost UNICEF ističe podatak da je više od 5.000 ljudi u svijetu stradalo od mina u 2008., da su djeca, posebno dječaci, pod velikim rizikom od povreda i predstavljaju 30 posto od ukupnog broja žrtava.

U Bosni i Hercegovini je od kraja rata stradalo 1.139 osoba, od kojih su 165-oro djeca. U 2009. je dvoje djece smrtno stradalo, a troje je povrijeđeno.

UNICEF u Bosni i Hercegovini odavno s partnerima radi na tome da pomogne djeci, porodicama i zajednicama da nauče kako smanjiti rizike od mina kroz programe edukacije od mina. Ova svjetska organizacija najavljuje da će u periodu 2010.-2014. raditi na unapređenju politika i usluga u vezi s prevencijom vatrenog oružja te promocijom sigurnosti djece i smanjenja nasilja, dok BH MAC ostaje vodeća organizacija za programe smanjenja rizika od mina.

"Ovaj dan je prilika da naglasimo da su mine i dalje prijetnja koja ubija, ranjava i ostavlja djecu bez roditelja. Treba razvijati programe za sigurnost djece kako bi se smanjili svi rizici, uključujući rizike mina i neeksplodiranog oružja", poruka je predstavnice UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Međunarodni dan borbe protiv mina proglasila je Generalna skupština UN-a 2005., čime su sve vlade, nevladine organizacije i pojedinci pozvani da taj dan iskoriste da bi podigli svijest o rizicima uzrokovanim minama.

UNICEF je prisutan u više od 150 zemalja i teritorija da bi dao doprinos u stvaranju svijeta u kome su ostvarena prava svakog djeteta, u skladu s mandatom koji mu je odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

"Naše djelovanje na polju protuminske zaštite također podrazumijeva promoviranje univerzalnog pristupa relevantnim pravnim instrumentima, uključujući Konvenciju o zabrani protupješadijskih mina, Protokol V o eksplozivnim sredstvima zaostalim od rata i Konvenciju o kasetnoj municiji, koja će stupiti na snagu 1. augusta. Druga konferencija u povodu revizije Konvencije o zabrani mina, koja je održana prošlog decembra u Kartagini, potvrdila je i obnovila obaveze država širom svijeta da poštuju njene odredbe. Ovakav rad zahtijeva stalnu posvećenost, brigu i zajedničku akciju na različitim poljima. Na ovaj dan, pozdravljam i sve radnike uključene u protuminsku akciju, koji hrabro, riskirajući svoje živote, doprinose ostvarenju naših zajedničkih ciljeva", riječi su iz izjave generalnog sekretara Ban Ki-moona, saopćeno je iz UNICEF-a u BiH.