Svijet
0

Militanti zaprijetili: Ako održite ZOI dobit ćete poklon od nas

Klix.ba
Islamski militanti uputili su terorističku prijetnju organizatoru Zimskih olimpijskih igara koje se trebaju održati u Sočiju: "Ako održite Igre, primit ćete poklon od nas".

Videosnimak je postavljen na internet i na njemu dvojica muškaraca, Suleiman i Abdurakhman, tvrde kako su odgovorni za bombaške samoubilačke napade koji su izvedeni u južnom gradu Volgograd u decembru.

Također, prijete kako će biti više napada kada počnu ZOI u Sočiju 7. februara.

"To će biti za svu muslimansku krv koja se proljeva svaki dan širom svijeta - u Afganistanu, Somaliji, Siriji, svugdje. Ovo će biti naša osveta", rekao je muškarac na ruskom.

U napadima koji su izvedeni na željezničkoj stanici u Volgogradu prošlog mjeseca ubijeno je 34 ljudi, a povrijeđeno više od 100. U video snimku se tvrdi kako su eksplozije bile djelo militantne grupe Vilayat Dagestan koje su povezane s iračkom frakcijom Ansar al Sunna.

Uprkos raznim prijetnjama, predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako će održavanje ZOI biti "sigurno".

U osiguravanju mjesta učestvovat će 40.000 policijskih službenika iz cijele zemlje, uz trupe koje će štiti prostore na kojim će se igre održavati i potencijalne mete. Pratit će se telefonski saobraćaj i aktivnosti putem interneta.

Očekuje se da će 6.000 atleta, trenera i zvaničnika iz 90 zemalja učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama.