Svijet
14

Militanti IDIL-a napali sirijski grad Kobani sa svih frontova

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Borci IDIL-a su pokrenuli nove napade iz svih pravaca na sirijski grad Kobani, nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Kurdima dopremljeno oružje. Pokrenuto je oko 15 gotovo simultanih napada na kurdske snage na sjeveru Iraka, javlja CNN.

Pokrenuli su napad na Kobani sa svih frontova, saopćio je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenela je agencija AFP.

Aktivisti su javili da su se čule granate u gradu Kobaniju u večernjim satima, a registrovana su i dva samoubilačka napada sjeverno od grada, u očiglednoj namjeri, da se grad odsiječe od Turske, navodi francuska agencija.

Borci IDIL-a su tražili pojačanje iz grada Džarabulus zapadno od Kobanija, a aktivisti javljaju da su pokrenuli još jedan front u Iraku, napadom na kurdsko mjesto Kana Tapa gde je ubijeno najmanje 10 ljudi. Stanovništvo je počelo da bježi, polovina od oko 9.000 stanovnika koliko živi u ovom gradiću.

Militanti IDIL-a su obnovili borbe zbog povećane aktivnosti na diplomatskom frontu, pojačanih vazdušnih udara na kurdski Kobani i uključenja Turske koja je navela da će "pomoći tako što će podržati iračke Kurde", dok je američki državni sekretar John Kerry izjavio da "nije moralno okrenuti leđa kurdskoj zajednici koja se bori protiv IDIL-a".

Komadant IDIL-a je dovezao vojni kamion pun eksploziva na punkt kurdskih snaga nakon čega je ubijeno šest i teško ranjeno sedam osoba izjavio je portparol kurdskih snaga Said Mamazeen, javlja CNN.

U gotovo isto vrijeme, pripadnici IDIL-a su izvršili napad na Niniva dolinu u blizini granice, ali je taj napad uspješno odbijen uz pomoć evropskog i američkog oružja, rekao je glasnogovornik Mamazeen.

Još jedan kurdski vojni zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan iz sigurnosnih razloga, je rekao da, uprkos napadima, bilo bi teško za IDIL preuzmu kontrolu zbog velikog broja pripadnika kurdskih snaga na tom području.