Haški tribunal
0

Milionska tužba protiv Radovana Karadžića

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Nakon više od šest mjeseci, advokat porodice Kovač, Ivan Jurašinović, uručio je u pritvoru Haškog tribunala tužbu Radovanu Karadžiću, piše BIRN Justice Report.

Radovan Karadžić, haški optuženik i ratni predsjednik Republike Srpske, u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) zaprimio je tužbu porodice Kovač, koja je podnijela odštetni zahtjev u iznosu od milion eura zbog protjerivanja iz svog doma u Foči 1992. godine.

“Kada sam doznao da je Karadžić uhapšen u augustu prošle godine, odmah sam mu poslao kopiju tužbe. Tada sam dobio dopis od Ureda registrara u Haagu da oni neće uručiti ovu tužbu. Bio sam jako začuđen. Obrazloženje koje su naveli jeste da nemaju običaj tako postupati i da je to protiv politike Haškog suda”, kazao je za Justice Report Ivan Jurašinović, advokat porodice Kovač, koja trenutno boravi u Francuskoj.

Kako nam je Jurašinović rekao, porodica nije voljna govoriti za medije o ovoj tužbi, kao ni drugim dvjema u kojima ih on zastupa.

Pored Karadžića, porodica Kovač tuži Biljanu Plavšić, Momčila Krajišnika i Ratka Mladića radi nadoknade štete nakon rata u BiH.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića za niz zločina počinjenih širom BiH, među kojima je i genocid u Srebrenici, te u još deset općina. Kao njegovi najbliži saradnici, u optužnici se spominju Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, s kojima je od 1992. godine bio član tadašnje Vrhovne komande oružanih snaga Srpske Republike BiH.

Nakon priznanja krivice, Biljana Plavšić je osuđena na 11 godina zatvora zbog učešća u progonima na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, dok je Krajišnik pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za zločine u BiH. Bivši vojni lider Republike Srpske, Ratko Mladić, i dalje se nalazi u bjekstvu.

Jurašinović je za Justice Report kazao da je 2005. godine lično poslao tužbu Biljani Plavšić u zatvor u Švedskoj i Momčilu Krajišniku, koji je u to vrijeme bio u pritvoru Haškog suda, te da “tada nije bilo nikakvih problema s dostavljanjem tužbe”.

Nakon što je pokrenuo “tužbu protiv Haškog tribunala” pri francuskom sudu, dodao je Jurašinović, Haškom tribunalu je naloženo da tužbu dostavi Karadžiću, što je i učinjeno ove sedmice.

Jurašinović je dodao da, nakon predavanja tužbi, postupak ulazi u “složeni momenat”, gdje će francuski sud odlučivati o nadležnosti. Prema njegovim riječima, Momčilo Krajišnik je već angažovao advokata koji će ga predstavljati u ovom slučaju.

“Krajišnik već ima advokata u Francuskoj i smatram da ćemo imati ročište u toku ove godine na kojem će se donijeti konačna odluka o nadležnosti suda”, pojasnio je Jurašinović, dodavši da Krajišnik pobija nadležnost francuskog suda.

“Međutim, ono što je sada ključno i što ja radim jeste da osiguram da se sud proglasi nadležnim, time ću spriječiti zastaru i moći ćemo nastaviti”, zaključio je advokat porodice Kovač.

Inače, slučaj porodice Kovač je prvi civilni postupak za ratnu reparaciju koji je pokrenut pred nekim evropskim pravosuđem. U ranijim izjavama medijima Jurašinović je pojasnio da tužbu zasniva na činjenici da je Haški tribunal prepustio nacionalnim sudovima postupke za obeštećenje žrtava.

Advokat smatra da svaka osoba koja zakonito boravi na evropskom prostoru, odnosno u nekoj od zemalja Evropske unije, može se obratiti nacionalnim sudovima. Porodica Kovač ima državljanstvo Francuske te je zbog toga predmet pokrenut pred tamošnjim sudom.