The Guardian
0

Milioni za savjetodavca Blaira

FENA
Tony Blair (Foto: AP)
Tony Blair (Foto: AP)
Bivši britanski premijer Tony Blair primio je novac za savjetodavne usluge pružene jednoj južnokorejskom naftnoj kompaniji. Ovaj aranžman je držan pod velom tajnosti sve dok se nije oglasilo neovisno tijelo koje kontrolira poslove nekadašnjih ministara i visokih političara, otkriva u četvrtak The Guardian. List objašnjava da je poslije dvadesetomjesečne tajnosti nekadašnjeg predsjednika vlade nadglasao predsjedavajući nadzornog tijela, bivši konzervativni ministar Ian Lang, koji je ocijenio da razloga za skrivanje više nema.

On je naime ove sedmice naložio da se objavi ugovor koji je Tony Blair sklopio s južnokorejskom kompanijom UI Energy Corporation koja ima dosta velike poslovne interese u Sjedinjenim Državama i Iraku.

Blair je tokom ranijih susreta s predstavnicima odbora tvrdio da posao, i to na traženje Južnokorejaca, mora ostati tajna zbog "tržišne osjetljivosti aranžmana".

Isti odbor je objavio i do sada neobjavljene detalje ugovora koji je Tony Blair sklopio s vladajućom obitelji u Kuvajtu kojoj je, za naknadu od milijun i nešto eura, od 2007. trebalo da dostavi opći izvještaj o budućnosti ove naftne državice tokom naredna tri desetljeća.

Guardian dodaje i da Blairov predstavnik za medije nije želio govoriti o kakvim se to savjetodavnim uslugama Južnokorejcima radilo ni koliko je za njih Blair bio plaćen.

Ali je, piše Guardian, negirao da se one na bilo koji način tiču Iraka u kojem je spomenuta kompanija, na opće nezadovoljstvo centralne vlade u Bagdadu, s vlastima u autonomnom Kurdistanu sklopila sporan ugovor o eksploataciji nafte.