UN
0

Milioni Sjevernokorejaca suočeni s glađu

FENA
Agencija UN-a za hranu upozorila je da bi se milioni Sjevernokorejaca mogli suočiti s glađu, dok je južnokorejski zvaničnik izjavio u četvrtak kako vlada u Seulu još nije odlučila hoće li odgovoriti na zahtjev Pjongjanga za pomoći u hrani.

Oko 2,7 miliona ljudi na zapadnoj obali Sjeverne Koreje ostat će bez hrane u oktobru, navodi u izvještaju Svjetski program za hranu (WFP), prenosi AP.

Sjeverna Koreja oslanja se na stranu pomoć kako bi prehranila svoja 23 miliona stanovnika otkako su prirodne katastrofe i loše upravljanje razorili ekonomiju zemlje sredinom 1990-ih. Nestašice hrane pogoršane su u ovoj godini nakon razornih poplava 2007.

WFP je također saopćio da su nestašice hrane posebno ugrozile gradska domaćinstva u područjima sa slabim industrijskim aktivnostima zbog viših cijena hrane, smanjenja obroka u javnim kuhinjama i slabije zaposlenosti.

Upozorenje na nestašicu hrane došlo je u vrijeme kada je Sjever pojačao svoju neprijateljsku propagandu protiv Južne Koreje i njenog predsjednika i slabljenja veza između dvije zemlje.

U augustu je WFP zatražio od Južne Koreje da hitno pomogne Sjevernoj Koreju kako bi izbjegne krizu s hranom, ali Seul još nije odgovorio na taj apel.

Južnokorejska vlada je saopćila da neće povezivati pomoć u hrani s nuklearnim razoružanjem Sjeverne Koreje, ali je također dodala da se u javnosti razmišlja o donošenju odluke o slanju pomoći.

U četvrtak je glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje Kim Ho-nyeon izjavio da još nikakava odluka nije donesena.

Južna Koreja najveći je donator svome siromašnom sjevernom susjedu, ali se raspoloženje javnosti pogoršalo nakon julskog ubistva južnonokorejskog turista u sjevernokorejskom planinskom turističkom mjestu.

Sjeverna Koreja ranije je odbijala južnokorejske ponude za direktnu pomoć u hrani gnjevna zbog oštre politike nove južnokorejske vlade prema Sjeveru.

Sjever je upozorio Seul prošle sedmice da bi mogao prekinuti sve preostale veze ukoliko Južna Koreja nastavi svoju politiku" bezobzirne konfrontacije".

U srijedu je Južna Koreja negirala da je zauzela oštriji stav prema Sjeveru, nazivajući kritike "umišljenim ili pristranim".