Obavili najvažniji dio hadža
0

Milioni hadžija uzdignutih ruku zajedno molilo na Arefatu

Klix.ba
Oko tri miliona hadžija danas je klanjalo podne namaz na Arefatu i uzdignutih ruku zajedno učilo molitve Gospodaru svjetova. Glasnim uzvikivanjem "Odazivam Ti se Gospodaru, odazivam", milioni muslimana su proživljavali uzbuđenje činjenicom da će od danas nositi časno ime hadžije.

Dopisnik agencije Anadolija sa Arefata javlja da je primjetan napredak u organizacijskom smislu na ovogodišnjem hodočašću muslimana u Mekku i da hadžije nemaju većih problema.

Organizatori su se pobrinuli da ove godine stotine hiljada autobusa budu van Arefata i da hadžije imaju lakše kretanje, a na svakom koraku se nalaze montirani centri za medicinsku i sigurnosnu pomoć.

Usljed najave da će biti padavina u narednim danima, stotine timova civilne zaštite je angažirano na pomoći hadžijama. Nakon Arefata, hadžije će preći na brdo Muzdelifu, a potom i na Minu, gdje će nastaviti sa obavljanjem obreda hadža.

Dok su hadžije na Arefatu obavljale jednu od osnovnih zadaća hadža, Kaba je dobila novo ruho. Novi prekrivač Kabbe, sastavljen od 16 dijelova, i vrijedan oko devet miliona maraka prethodno je opran svetom vodom sa izvora Zemzem, a potom je njime prekrivena kompletna površina Kabe.

Ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije princ Ahmed Bin Abdulaziz je saopćio da ovogodišnje hodočašće obavlja ukupno 1.752.932 hadžije iz 189 nacija van Saudijske Arabije.