SAD
0

Milioneri patriote traže povećanje poreza na svoje bogatstvo

Sarajevo-x.com
Charlie Fink
Charlie Fink
Dvadesetak bogatih članova grupe Patriotic Millionaires for Fiscal Strength tražili su od Komiteta za deficite Sjedinjenih Američkih Država da im poveća poreze.

Preduzetnik Charlie Fink rekao je da su se on i još nekoliko milionera patriota pojavili na saslušanju kod 13 kongresmena od kojih je sedam u Komitetu za deficite. Na saslušanju su izrazili zabrinutost za finansijsko stanje države i tražili veće poreze za svoje poslove.

Fink živi u Washingtonu i rekao je da se ovakvo stanje mora promijeniti i da je vrijeme da narod uradi nešto za svoju državu.

"Bez prihoda nikada nećemo riješiti problem. Sa poreskim olakšicama koje su uvedene za bogate da bi zapošljavali siromašnije, a sa dva rata koja vodimo, mi nemamo šanse", rekao je Fink.

Grupa je posjetila kongresmene i nekoliko ekonomskih eksperata. "Ovaj razgovor je bio osvježavajuće iskustvo. Lijepo je znati da postoje ljudi koji uprkos svom finansijskom uspjehu nisu zaboravili saosjećanje za druge ljude", rekao je kongresmen James Clybum, prenosi ABC.

Jedan od milionera patriota Robert Johnson, bivši šef bankarskog komiteta u Senatu dodao je da ovaj ekonomski sistem nije u potpunosti slomljen, ali da svakako radi u korist samo nekolicine.

"Amerika nije više zasnovana na tržištu i kapitalizmu, nego je dizajnirana kao socijalizam za bogate. Dizajnirana je tako da omogući bogatima da dobiju sve prihode, a da narod pokrije sve troškove", rekao je Johnson.

Prošle godine je 45 milionera patriota potpisalo peticiju kojom od predsjednika Obame traže da im poveća poreze. Između ostalih milionera našli su se i slavni Moby i Jerry Cohen. Ovogodišnja poruka je ista, a to je da žele povećanje poreza.