Svijet
0

Milion Turaka na ulicama protestira protiv Gula

FENA
Više od milion ljudi okupilo se u nedjelju u Istanbulu u znak protesta protiv ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula koji je, moćnoj turskoj vojsci prkoseći, odbio povući kandidaturu za turskog predsjednika, dok su na razgovore o suzbijanju terorizma u Ankaru stigli predsjednici Pakistana i Afganistana.

Demonstranti s crveno-bijelim turskim zastavama i protuvladinim transparentima, javlja France Presse, napadaju premijera Tayyipa Erdogana i Gula za koje tvrde da su prijetnja sekularnoj Turskoj, a izražavaju podršku vojsci.

„Turska je sekularna i ostat će sekularna“, vikali su demonstranti na trgu Caglayanu u najvećem turskom gradu, na drugom velikom masovnom protestu protiv islamističke stranke AK u dvije sedmice.

Ali kao znak da nekada moćna turska vojska više i nije tako utjecajna, javlja Reuters, Gul je najavio da će ostati predsjednički kandidat vladajuće stranke AK-a.

Takav bi otpor bio nezamisliv prije deset godina kada je vojska, uz podršku javnosti, a bez tenkova posljednji put svrgnula demokratski izabranu tursku vladu.

„Proces (izbora predsjednika) počeo je i nastavit će se... Nema ni govora o mojem povlačenju kandidature“, rekao je Gul novinarima u Ankari.

Stranka AK tvrdi da nije islamistička, ali sekularisti, među njima i vojni generali, tvrde da će Erdogan i Gul pokazati pravo lice kada se domognu predsjedničke funkcije, jedine preostale važne državne institucije koju ne drže te da će tada pojačati ulogu religije u životu Turaka.

Associated Press javlja da su afganistanski predsjednik Hamid Karzai i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf stigli u nedjelju u Ankaru na razgovore o borbi protiv terorizma.

Očekuje se da će Karzai i Musharraf u ponedjeljak razgovarati o boljoj bilateralnoj koordinaciji kako bi se u regiju vratili mir i stabilnost.

Karzai je izrazio nadu da će "nam ovaj sastanak pomoći u stvaranju klime povjerenja između Afganistana i Pakistana", kaže se u saopćenju iz njegovog ureda.

Prošle sedmice u Španiji Musharraf je izjavio da Karzai ne poduzima ništa u borbi protiv terorizma.

Vodeći turski poslovni forum u nedjelju je zatražio održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora kako bi se u sukobu između vlade i vojske spasila demokratija.

Kako bi se očuvala neodvojiva načela demokratije i sekularnosti, nužni su prijevremeni izbori, prenijele su turske televizije saopćenje TUSIAD-a.

Televizija NTV objavila je da je TUSIAD kritizirao i vojnu prijetnju intervencijom u predsjedničke izbore radi zaštite turske sekularnosti.