Svijet
9

Milion muslimana će u Washingtonu tražiti istinu o 11. septembru

Klix.ba
Washington
Washington
Na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra, Komitet za političku akciju američkih muslimana će biti domaćin skupa od milion ljudi u Washingtonu, s ciljem osude "zamki FBI-a" i traženja istine o događajima od 11. septembra 2001. godine.

Slogan za ovaj događaj na početku je glasio "Milionski muslimanski marš", a kasnije je preimenovan u "Milionski američki marš protiv straha". Komitet se nada da će podići svijest o građanskim pravima te ukazati na sve što su muslimani izdržali poslije terorističkog napada na SAD prije 12 godina, prenosi Russia Today.

Demonstranti će osuditi "zamke FBI-a", ilegalno uhođenje muslimana u SAD-u te medijsku propagandu u kojoj je terorizam izjednačavan sa islamom, rekao je organizator marša Isa Hodge.

"Naša vlada sjedi skrštenih ruku i ništa ne čini da zaštiti našu slobodu, dok se naš položaj stalno pogoršava tokom američkog rata protiv terorizma u islamskim zemljama", navodi se u saopštenju u kojem Hodge napominje da su muslimani bili izloženi konstantnoj diskriminaciji i ugnjetavanju u protekloj deceniji.

Demonstranti će tražiti od Vlade SAD-a istinu o događajima od 11. septembra 2001. godine, a Hodge smatra da je upravo Vlada zataškala određene činjenice o događajima iz toga dana. "Želimo da predsjednik Obama održi svoja zasad prazna obećanja i stvori transparentnu vladu", rekao je Hodge. Pojedini zagovornici teorija zavjere najavili su svoje prisustvo ovom skupu.

Odgovarajući na kritike zašto je izabran 11. septembar za ovaj marš, Hodge ističe da su i muslimani bili među žrtvama napada 11. septembra 2001. godine. "Bilo je tu vatrogasaca, policajac, i ljekara hitne pomoći koji su stradali, a bili su muslimani", izjavio je on za američke medije.

U Komitetu planiraju ovaj skup održavati svake godine.