Sunday Times
0

Miliband se priprema zamijeniti Browna

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova David Miliband priprema se zamijeniti Gordona Browna na čelu britanske vlade kako bi "spasio nove laburiste", piše Sunday Times u nastavku analiza i spekulacija o sudbini premijera Browna, kojom se bave sva nedjeljna izdanja londonskih listova.

List prenosi da se Miliband povjerio svojim prijateljima kako je spreman preuzeti premijersku dužnost ako dobije dovoljnu podršku laburističkih poslanika. On sada razmatra strategiju kako da do tog položaja dođe a da pritom lično ne doprinese Brownovom padu.

Times prenosi i da je najmanje polovina kabineta privatno zaključila da Brown ne može pobijediti na sljedećim izborima, te kako se Milibandove pristalice nadaju da će ministarska delegacija, koju predvodi ministar Jack Straw, uspjeti uvjeriti ga da se dobrovoljno povuče s položaja.

I The Observer na naslovnici piše da će Brown biti prisiljen imenovati zamjenika, koji bi ga uskoro zamijenio na položaju premijera i dodaje da je već 40 laburistički poslanika spremno podržati promjenu na vrhu.

Samo tabloid The Mail on Sunday ovo dovodi u sumnju i prenosi izjavu jednoga neimenovanog Brownova saveznika: "Da li su laburistički poslanici zaista spremni na taj masovni harakiri?"