Najbogatiji šefovi država
0

Mile Đukanović bogatiji od Sarkozyja i Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na upravo objavljenoj Wikipedijinoj ljestvici najbogatijih šefova država, od evropskih državnika najviše se vinuo talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji zauzima visoko sedmo mjesto, a slijedi ga drugi najbogatiji evropski premijer - crnogorski državnik Milo Đukanović, koji se smjestio na 22. poziciji.

Prvi u ovogodišnjoj ljestvici od svjetskih najbogatijih vladara je tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, čiji je džep dubok čak 30 milijardi dolara, odnosno 20,3 milijarde eura.

Na drugom i trećem mjestu našli su se sultani Bruneja, dok su na četvrtom, petom i šestom mjestu završili bliskoistočni emir, kralj i premijeri. Berlusconi svoje sedmo mjesto drži zbog 9,4 milijarde dolara, koliko vrijedi njegova imovina.

Plasiran na 22. mjesto, Đukanović raspolaže s 14,8 miliona eura. Crnogorski premijer, koji vodi 600 hiljada Crnogoraca, pozicionirao se bolje nego danska kraljica.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki predsjednik Barack Obama, koji imaju tri, odnosno 1,3 miliona dolara, za dugo vremena neće ugroziti dobar plasman crnogorskog premijera.

Business.hr. podsjeća da se Đukanovića nerijetko optuživalo da predstavlja bitnu kariku u organiziranom švercu cigareta u vrijeme režima Slobodana Miloševića 90-tih godina prošlog stoljeća, a jedini je državnik iz tranzicijskih zemalja koji se našao na popisu najbogatijih šefova država.