Svijet
0

Mijanmar usvojio novi ustav na referendumu uprkos razornom ciklonu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mijanmar je u četvrtak objavio da je ustav za koji kritičari tvrde da će učvrstiti skoro četiri decenije vojne vladavine velikom većinom glasova usvojen na referendumu dok se zemlja nosi s posljedicama razornog ciklona.

Dokument je usvojilo 92,4 posto od 22 miliona ljuudi s pravom glasa prošle subote, saopćio je predsjednik Komiteta za održavanje referenduma Aung Toe. Kazao je da je odziv glasača bio viši od 99 posto, prenosi AP.

Organizacije za ljudska prava i antivladine grupe ogorčeno su kritikovale vladu što je ipak održala glasanje, optužujući je da zanemaruje žrtve ciklona radi vlastitih političkih ciljeva.

Nakon glasanja, lokalni novinari javili su kako su uočili slučajeve uznemiravanja glasača na raznim biračkim mjestima širom zemlje.

Strah od vojske, koja vlada od 1962., toliko je veliki da se od nekih od onih koji su se odlučili da glasaju očekivalo da glasaju 'za' uprkos kampanji prodemokratskih aktivista koji se protive ustavu.

Glasanje je bilo odgođeno u dvije regije razorene smrtonosnim ciklonom do 24. maja, ali rezultati kasnijeg glasanja ne mogu matemtički utjecati na ishod.

Potrebna je samo prosta većina od ukupno 27 miliona ljudi s pravom glasa da se usvoji ustav.