Obama na turneji po Aziji
0

Mijanmar spreman za posjetu američkog predsjednika

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD Barack Obama otputovao je na turneju po Aziji, tokom koje će posjetiti Mijanmar, Tajland i Kambodžu, što je njegovo prvo putovanje van zemlje nakon ponovnog izbora za predsjednika 6. novembra.

Obama je prvi predsjednik SAD koji posjećuje Mijanmar, nekadašnju Burmu, a u Kambodži će prisustvovati Istočnoazijskom samitu.

Tokom boravka u Mijanmaru, američki predsjednik će, kako prenosi Bijela kuća, pružiti podršku demokratskoj tranziciji te zemlje, a susrest će se sa predsjednikom Theinom Seinom, te poznatom aktivistkinjom za građanska i ljudska prava i dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyii.

Do prve posjete lidera SAD ovoj važnoj azijskoj zemlji dolazi nakon što je predsjednik Sein započeo demokratske procese, oslobodivši stotine političkih zatvorenika prošle godine, nakon decenija represivne vojne vladavine u Mijanmaru.

Vlasti te zemlje su dozvolile Nacionalnoj ligi za demokratiju, koju predvodi Suu Kyi, da učestvuje na parlementarnim izborima u aprilu.

Foto: AFP
Foto: AFP
Suu Kyi je 15 godina bila u kućnom pritvoru, a u ljeto ove godine je prvi put boravila u Washingtonu, gdje joj je uručena kongresna medalja za doprinos demokratiji.

Zapadne vlade su na to odgovorile popuštanjem sankcija koje su bile ranije uvedene.

"Predsjednik Obama će pozdraviti postignuti napredak i istorijske promjene koje su se dogodile prošle i ove godine, ističući da je potrebno da se do kraja izvrši tranzicija vlasti ka civilnim strukturama i da se radi na nacionalnom pomirenju", rekao je CNN-u zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Ben Rouds.