Ujedinjene nacije
0

Mijanmar odbacio izvještaj o zločinima protiv čovječnosti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Mijanmar je ponedjeljak odbacio zaključke stručnjaka Ujedinjenih nacija koji je ocijenio da bi masovna kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji jugoistočne Azije mogla sačinjavati zločine protiv čovječnosti i da zaslužuju istragu UN-a.

"Oštro osuđujemo i odbacujemo ove preporuke i izvještaj u cijelosti", izjavio je U Wunna Maung Lwin, predstavnik mijanmarskog vojnog režima, pred Vijećem UN-a za ljudska prava, nakon što je ovaj dokument prezentirao Tomas Ojea Quintana, specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Mijanmaru.

Za mijanmarskog diplomata Quintanine preporuke "krše pravo jedne suverene države" "neosnovanim tvrdnjama" iz "neprovjerljivih izvora".

Quintana tereti mijanmarsku diktaturu ocjenjunući kako "postoji mogućnost da stotine kršenja ljudskih prava mogu ući u kategorije zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina" koje je definirao Međunarodni krivični sud (ICJ).

Vojna hunta nije prestala s kršenjem ljudskih prava kao što su zadržavanje političkih zatvorenika, regrutacija djece-vojnika, diskriminacija muslimanske manjine u državi Rahin na sjeveru, lišavanje stanovništva njegovih osnovnih prava, kao što je pravo na hranu, stanovanje, zdravlje i obrazovanje, kazao je on.

"Budući da vlasti ne preuzimaju odgovornost, institucije UN-a treba da razmotre mogućnost formiranja istražne komisije koja bi imala mandat da se bavi pitanjem međunarodnih zločina", preporučio je izvjestitelj za Mijanamar.

Mijanmar je u "kritičnom trenutku svoje povijesti", s izborima koji treba da se održe ove godine, kazao je Quintana izrazivši žaljenje pred UN-ovim Vijećenm za ljudska prava što vojna hunta nije iskoristila priliku da se angažira u demokratskoj tranziciji.