Pobunjeničko uporište Kachina
0

Mijanmar granatirao pobunjenike, među žrtvama 15-godišnjak

FENA
Mijanmarska vojska granatirala je centar grada koji koriste pobunjenici Kachin kao svoje sjedište, ubivši tri civila i ranivši šest ostalih u posljednjoj eskalaciji sukoba, kazali su pobunjenici.

Tri granate su pogodile centar Laize, grada na sjever koji se graniči s Kinom i služi kao sjedište Nezavisne armije Kachina (KIA), rekao je u ponedjeljak glasnogovornik pobunjenika James Lum Dau, prenijela je El-Džazira.

"Ovo je prvi put da direktno bomabarduju Laizu", rekao je on za francusku agenciju AFP.

Žrtve, među kojima je 15-godišnji dječak, prve su žrtve rata u Laizu otkako su dvije strane nastavile sukobe sredinom 2011. nakon skoro dvadesetogodišnjeg mira.

Na video snimku do kojeg je došla El-Džazira prikazani su civili kako bježe iz svojih domova nakon granatiranja grada. Na video snimku je također prikazano ranjeno dijete.

Granatiranje je uslijedilo nakon što su SAD i UN osudile zračne napade vojske u eskalaciji nasilja od decembra što je dovelo u pitanje sposobnost vlade da se posveti reformi nakon tranzicije sa vojne vladavine na demokratiju.

Glasnogovornik mijanmarskog predsjednika Ye Htut rekao je za AFP da nije informisan da će vojske izvršiti napad i rekao je da nisu "namjerno" imali za metu civile.