Ubijeno ih 30.000
2

Mijanmar: Apel za pomoć Rohingja muslimanima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnik Rohingja muslimana sa sjedištem u Bangladešu Nur Husejin pozvao je muslimanske zemlje da pomognu njegovom narodu protiv kojeg se vrši nasilje u Mijanmaru.

Nur Husejin je u izjavi za agenciju Anadolija kazao da je diktatorski režim u Mijanmaru do sada ubio oko 30 hiljada muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima. Mnoge porodice Rohingja muslimana žive bez domova, čak u vrijeme obilnih padavina, naveo je on.

"Tražimo od međunarodnih organizacija koje štite ljudska prava i od čitavog muslimanskog svijeta da nam pruže pomoć i podršku. Molimo vas da pomognete muslimanima Arakana i izbavite ih iz ruku tirana. Naše majke i sestre su obeščašćene i povrijeđene. Siluju naše majke i sestre. Vojska i policija ubijaju muslimane na svakom koraku. Riječima nije moguće opisati sva monstrouzne zločine protiv muslimana u Mijanmaru", izjavio je Husejin.

S druge strane, Ured za humanitarne aktivnosti Evropske komisije (ECHO) je uradio izvještaj o Mijanmaru u kojem se opisuje život i patnja 700.000 arakanskih (Rohingja) muslimana koji su meta nasilja u toj regiji. Tamošnji muslimani u izvještaju se pominju kao "žrtve nacionalizma i diskriminacije", a njihov problem s pravom na državljanstvo smatra se "političkim problemom".

Mijanmar (Burma) je država Južne Azije u kojoj većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2,5 miliona). Prema zvaničnim podacima i izvještajima UN-a, Rohingja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Od kada je došlo do eskalacije sukoba u Mijanmaru, početkom prošlog mjeseca, ubijen je veliki broj Rohingja muslimana. Prema dostupnim podacima, radi se o cifri od nekoliko stotina do više hiljada ubijenih.