Svijet
0

Michele Bachelet - prva žena predsjednik Čilea

FENA
Čile je dobio prvu ženu predsjednika - kandidatkinju socijalističke stranke - Michele Bachelet, koja je nakon 97,5 posto prebrojanih glasova u drugom krugu izbora dobila 53 posto glasova i pobijedila kandidata desnice multimilionera Sebastiana Pineru.

Michele Bachelet (54) je prva predsjednica u historiji Čilea i jedna od rijetkih žena koja se uspela na mjesto šefa države u Latinskoj Americi.

Pinera, ekonomist obrazovan na Harvardu, priznao je poraz i čestitao Bachelet na pobjedi, prenio je AP.

"Želim Michele najveći mogući uspjeh", rekao je Pinera u emotivnom govoru pred svojim pristalicama.

Michele Bachelet je četvrta po redu predsjednica Čilea nakon što je u toj zemlji uspostavljena demokratija nakon dugogodišnje diktature generala Augusta Pinocheta.

Bachelet, po zanimanju pedijatar, za funkciju predsjednika kandidirala je koalicija koja okuplja tzv. demokratsku opciju, odnosno demokršćane, socijaliste i radikale.

Ta koalicija je na vlasti u Čileu već 16 godina, od pada režima Augusta Pinocheta.

Bachelet je 11. decembra u prvom izbornom krugu osvojila 45,9 posto glasova, što je bilo nedovoljno za pobjedu.

Ona je kćerka generala bliskog nekadašnjem socijalističkom predsjedniku Salvadoru Allendeu, svrgnutom i mučki ubijenom u državnom udaru diktatora Augusta Pinocheta 1973. godine.

Bachelet, koja je odmalena bila socijalist i zajedno s ostatkom porodice podržavala svrgnutog predsjednika Allendea, za vrijeme diktature je teško stradala. Nakon Pinochetovog puča je bila uhapšena i zajedno s majkom provela dvije godine u raznim vojnim zatvorima, gdje je bila izložena mučenju.

Bachelet je dugo godina provela u izgnanstvu, da bi se krajem 1970-ih vratila u Čile gdje se bavila medicinom. 1980-ih je sudjelovala u pokretu koji je mirnim putem nastojao srušiti Pinocheta. Taj pokret, koji je uključivao i socijaliste i demokršćane, u svojoj nakani je uspio 1988. godine, te je Pinochet bio prisiljen sljedeće godine dozvoliti slobodne izbore.

Bachelet je 2000. godine od socijalističkog predsjednika Ricarda Lagosa imenovana za ministricu zdrastva, a dvije godine kasnije je postala ministrica odbrane, odnosno prva žena koja je imala tu funkciju u Latinskoj Americi.

Ubrzo se nametnula kao jedna od najpopularnijih političarki u Čileu, te je lako pobijedila na preliminarnim izborima CPD-a - čileanske vladajuće koalicije - i postala predsjednički kandidat.

Pobjeda Bachelet, iako očekivana, nastavlja trend skretanja Latinske Amerike ulijevo.