Svijet
4

MI5 špijunirao britanske akademike zbog "komunističkih sklonosti"

Klix.ba
Sjedište MI5 u Londonu
Sjedište MI5 u Londonu
Britanske obavještajne službe, uključujući i MI5, potajno su špijunirale brojne istaknute članove akademske zajednice u toj zemlji, uključujući i ugledne profesore sa najistankutijih univerziteta Christophera Hilla i Erica Hobsbawma.

Ovi historičari su bili među većom grupom uglednih akademika koji su decenijama špijunirani zbog svojih navodnih "komunističkih sklonosti".

Umjesto da su se u dosijeima našli podaci koje su obavještajne službe tražile, u Državnom arhivu u jugozapadnom Londonu, zapravo se nalaze banalne informacije o njima, uključujući bračnu nevjeru i informacije o sporovima sa Britanskom komunističkom partijom.

Britanske službe su, navodi RT, špijunirale uključujući prisluškivanje telefona, postavljanjem uređaja za prisluškivanje u njihovim uredima i slično. Akademike koje su prisluškivali obavještajne službe su označile kao one koji podržavaju komunističku ideologiju. Sigurnosne i obavještajne službe su za neke od njih smatrale da špijuniraju za Sovjetski savez.

Među drugim naučnicima koje su pratili nalazi se i AJP Taylor, jedan od vodećih ljudi u evropskoj historiji 20. stoljeća, a među njima je i pisac Iris Murdoch, kao i filozofkinja lady Mary Warnock.

"Voljela bih pogledati te dokumente da vidim šta je to bilo sumnjivo. Potpuno sam zatečena, pa čak mi to pomalo i laska", kazala je Warnock za Guardian.