Svijet
1

Pisac Gabriel Garcia Marquez se oporavlja, ali ostaje u bolnici

Anadolija
Gabriel Garcia Marquez (Foto: AFP)
Gabriel Garcia Marquez (Foto: AFP)
Gabriel Garcia Marquez, 87-godišnji kolumbijski nobelovac koji je hospitalizovan u Mexico Cityju u četvrtak, oporavlja se i dobro reaguje na terapiju, potvrdio je zvaničnik bolnice.

Marquez je u bolnicu primljen zbog dehidracije i infekcije urinarnog traktra i pluća, a odluka o njegovom otpuštanju iz bolnice bit će donesena u narednim danima, rekao je zvaničnik. On će za sada ostati na posmatranju na Instituto Nacional de Ciencias Medicas y Nutricion Salvador u Mexico Cityju.

"On je pod veoma dobrom njegom i očekujemo da će biti otpušten u ponedjeljak ili utorak", rekao je njegov sin Gonzalo Garcia Barcha.

Marquez je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine za djelo "Sto godina samoće", koje je napisao 1967. godine. U Mexicu živi posljednjih 30 godina, a rijetko se pojavljuje u javnosti. Njegov posljednji javni nastup bio je 6. marta za njegov rođendan.

U svijetu je poznat kao novinar, po svojim romanima i po svom literarnom žanru magičnog realizma. Marquez je jedini kolumbijski nobelovac. Vijest da je hospitalizovan proširila se velikom brzinom i postala naslovnica u brojnim svjetskim medijima.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos iskoristio je priliku da preko svog Twitter računa poželi sve najbolje "Gabou".

"Sve želje u Kolumbiji upućene su brzom oporavku najboljem autoru od svih, Gabrielu Garciji Marquezu", napisao je predsjednik Santos.

U posljednje vrijeme javile su se zabrinutosti u vezi zdravlja pisca koji je 1999. godine liječen od raka limfnih čvorova. Njegov brat Jaime Garcia Marquez kazao je da je to uticalo na njegovo pamćenje i stvorilo mu probleme, te moguću demenciju, inače, bolest koja je nasljedna u njihovoj porodici.

Zbog zdravstvenih problema, Garcia Marquez više ne piše, ali njegova djela su i dalje najprodavanija u svijetu na španskom jeziku.