Prvi u Latinskoj Americi
0

Mexico City odobrio gay brakove

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Zakonodavci u Mexico Cityu postali su prvi u Latinskoj Americi koji su donijeli zakon kojim se legaliziraju gay brakovi, izvještava BBC. Gradski vijećnici su usvojili ovaj zakon sa 39 većinskih glasova 'za', dok se sada čeka potpis gradonačelnika koji će ga pretvoriti u zakon.

Gay brakovi su za sada dozvoljeni u svega sedam zemalja i nekim dijelovima SAD-a. Neki dijelovi Latinske Amerike dozvoljavaju civilna partnerstva za istospolne parove.

Crkva i konzervativne grupe su se usprotivile potezu koji je načinio Mexico City.

Zakon poziva na mijenjanje definicije braka u gradskom građanskom zakonodavstu, od zajednice muškarca i žene ka 'slobodnoj zajednici dvoje ljudi'.

Zakonodavac David Razu je predložio ovu promjenu kako bi istospolnim parovima dao jednaka prava kao i heteroseksualnim parovima u pogledu socijalne sigurnosti i drugih povlastica.

Zakonodavstvo Mexico Citya je dominantno ljevičarsko, predvođeno Demokratskom revolucionarnom partijom koja je već legalizirala abortus i civilne zajednice za istospolne parove.

Glasnogovornik Oscar Oliver je izjavio da gradski zakonodavci nisu predvidjeli mjere kojima bi se istospolnim parovima omogućilo i usvajanje djece.