George W. Bush
0

"Metode mučenja pod vodom su spasile živote nevinih ljudi"

Sarajevo-x.com
George W. Bush
George W. Bush
Bivši američki predsjednik George W. Bush je u prvom intervjuu nakon odlaska sa funkcije branio neke od svojih najkontroverznijih odluka koje je donio za vrijeme svog mandata.

Za televizijsku mrežu NBC George W Bush je rekao da je metoda za ispitivanje pod nazivom "waterboarding", kojom su osumnjičeni davljeni u vodi, prihvatljiva i korisna, te da je spriječila veliki broj terorističkih napada i spasila mnogo života nevinih ljudi. Bivši američki predsjednik, koji trenutno promoviše svoje memoare pod nazivom "Decision Points", rekao je da je invazija na Irak 2003. godine bila ispravna. Dodao je da će historija prosuditi o njegovom uspjehu ili neuspjehu, ali da će on do tada vjerovatno umrijeti.

Na pitanja o ispitivanju osumnjičenih za terorizam u zatvoru "Guantanamo", Bush je rekao da mu je njegov savjetnik potvrdio da je metoda "waterboarding" potpuno legalna.

"Rečeno mi je da 'waterboarding' nije ilegalna metoda. Nisam advokat, morao sam vjerovati ljudima oko sebe. Reći ću vam samo ovo, primjena te metode je spasila mnogo života. Moj posao je bio da štitim SAD i ja sam to i činio", rekao je Bush.

NBC-jev novinar Matt Lauer je upitao bivšeg predsjednika o neuspjesima prilikom potrage za oružjem masovnog uništenja koji su opisani u njegovoj knjizi "Decision Points", a koji su se dogodili nakon 2003. godine kada je s vlasti svrgnut Saddam Hussein.

"Da li ste ikada razmišljali da se izvinite američkom narodu?", upitao je Lauer.

"Izvinjenje bi značilo da smo donijeli pogrešne odluke u šta ja ne vjerujem. Mislim da sam donio ispravne odluke, ali će to vrijeme pokazati. Do tada ću ja vjerovatno umrijeti i neću nikada saznati. Samo historija može suditi o mom uspjehu", odgovorio je Bush.