Svijet
0

Meteor izazvao jaku eksploziju u blizini Jakarte?

NINA
Nekoliko jakih eksplozija odjeknulo je jutros u zapadnim dijelovima indonežanske prijestolnice Jakarte, koje su se čule i u još dva obližnja grada, ali se još ne zna tačno šta ih je izazvalo, javljaju svjetske agencije.

Pojedini eksperti i mediji navode da je možda riječ o meteoru koji je eksplodirao u blizini zemljine površine.

Očevici tvrde da su vidjeli nepoznati objekt, jednim djelom zahvaćen vatrom, kako se velikom brzinom približava zemlji, a radiostanica "El-Shinta" i neki stručnjaci tvrde da je riječ o meteoru ili kiši meteora.

U policiji, koja je u stanju pripravnosti poslije upozorenja vlada zapadnih zemalja da bi se Indonezija mogla naći na udaru terorista za vrijeme predstojećih praznika, ističu da nemaju nikakve vijesti o eksplozijama.

Agencija AP je prenijela da su radari indonežanskih zračnih snaga registrirali neidentificirani objekt koji se velikom brzinom približavao zemlji i koji je nestao upravo u trenutku kada su se začule eksplozije.

Stručnjaci za astronomiju pretpostavljaju da se radi o meteoru koji je eksplodirao i zapalio se u trenutku dok je padao kroz zemljinu atmosferu, oko 100 kilometara iznad površine zemlju, proizvodeći veliku buku.

Izvještaja o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti za sada nema, što navodi na zaključak da se ne radi o terorističkom napadu, prenio je Routers.

Britanska agencija je podsjetila da je State department upozorio svoje državljane da, ukoliko to nije neophodno, ne putuju u Indoneziju jer postoje informacije da bi teroristi mogli izvesti novi napad u toj zemlji za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.