Sirijski intelektualac Suri
7

"Meta bombaškog napada bio je predsjednik Asad"

FENA
Istaknuti sirijski pobunjenik i intelektualac dr. Muhammed Suri je, u intervjuu za agenciju Anadolija, iznio nekoliko zanimljivih tvrdi u vezi sa situacijom u Siriji i bombaškim napadom u srijedu u Damasku.

Suri tvrdi da se u srijedu nije radilo o samoubilačkom napadu na zgradu u kojoj se održavala sjednica Nacionalne sigurnosti Sirije, već da je u pitanju bio dobro isplaniran bombaški napad jednog pobunjeničkog oficira. On je istakao da je napad bio planiran za četvrtak, ali da je zbog sigurnosnih razloga izveden u srijedu.

"Meta bombaškog napada bio je i predsjednik Bašar al-Asad, ali napad nije u potpunosti uspio. Naš oficir je podmetnuo bombu u salonu gdje se održavala sjednica samog vrha vlasti i izašao iz zgrade. On je sada na sigurnom. Da sastanak nije održan dan ranije, još veći zvaničnici bi poginuli. U napadu je teško ranjen i Asadov brat Mahir al-Asad. Oni to nisu objavili, a bolnica u kojoj je on trenutno smješten nalazi se pod blokadom sirijske vojske i tamo se niko ne smije približiti", rekao je Suri.

U razgovoru s novinarom agencije Anadolija, Suri je kazao da su sukobi nastavljeni i sinoć, a da je sirijski režim svojim vojnicima dijelio i gas maske.

On je istakao da je bombaški napad u srijedu bio velika moralna injekcija pobunjenicima.