Svijet
0

Mesić se sastao s obiteljima vatrogasaca poginulih na Kornatu

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sastao se danas u Šibeniku u zgradi Šibensko-kninske županije s obiteljima vatrogasaca stradalih u akciji gašenja požara na Kornatu, koje su nakon jučerašnjeg obilaska mjesta stradavanja svojih najmilijih na Kornatu izrazile želju da se s njim sastanu.

Razgovor je održan iza zatvorenih vrata, a potrajao je oko 40 minuta. Nakon sastanka Mesić je novinarima kazao kako se razgovaralo o okolnostima kornatske tragedije, javila je Hina.

"Bilo je puno razgovora o okolnostima u kojima se sve to skupa dogodilo te kada je tko bio informiran, ali bilo je i analitičkih pristupa o tomu što se dogodilo i što se moglo dogoditi. Međutim ja sam rekao da je to pitanje istrage i da će ona utvrditi činjenično stanje, a pravosudna organi odgovornost", rekao je Mesić.

Dodao je kako je rodbini obećao da nitko "u lancu odgovornosti neće biti pošteđen bez obzira o komu se radi".

"Svi odgovorni moraju snositi posljedice. Mi ne možemo vratiti poginule, ali radi njihova mira moramo utvrditi sve okolnosti zbog čega je došlo do ove najveće tragedije", izjavio je Mesić, no nije bio spreman odgovarati na novinarska pitanja.

Niti itko od članova obitelji koji su bili nazočni na sastanku s predsjednikom Mesićem nije bio raspoložen za davanje izjave.

U požaru na otoku Kornatu stradalo je 13 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu nesreće, dok su šestorica umrla naknadno od rana zadobivenih u požaru. Preživio je jedino Frane Lučić, 23-godišnjak iz Tisnog na Murteru.

Zadobio je opekline trećega stupnja na 50 posto površine tijela. Svjestan je od početka liječenja, osim jednog dana kada mu se stanje bilo pogoršalo, no od tada komunicira s okolinom i diše bez pomoći respiratora.

Funkcije vitalnih organa su mu uredne. Nakon što je prošao akutnu fazu bolesti, liječnici se bore protiv infekcija koje bi mogle dovesti do sepse sa smrtnim posljedicama.