Međunarodni sud pravde
0

Mesić, Sanader i Bebić zadovoljni odlukom suda

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazili su u utorak u Vukovaru zadovoljstvo odlukom Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, koji se proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije.

"Za nas je ta odluka bila očekivana. S obzirom na sve ono što se dogodilo. Simbolika je u tome, da smo upravo danas, kad se prisjećamo žrtava Vukovara i herojstva onih koji su branili Vukovar, tu vijest saznali upravo u Vukovaru. Je simbolika, ali i određena pravda", rekao je Mesić.

"Posebno je važno da se u odluci, koja je jutros pročitana, kaže da se prihvaća nadležnost, da se istraže svi počinitelji i naredbodavci, kao i puna istina o nestalima i da se napravi povrat kulturnog blaga. I ono što je posebno važno da se odbacio prigovor da se u ovom predmetu sudi i razmatra razdoblje tek od 1992. godine", kazao je Sanader.

Na pitanje novinara očekuje li protutužbu Srbije, koju su kao mogućnost srbijanski predstavnici najavili u slučaju da se Sud proglasi nadležnim, Sanader je ocijenio kako je vrijeme da se Srbija suoči s prošlošću, dodajući, kako je upravo u Vukovaru nužno reći i to, da se rat nije vodio na tlu Srbije, niti je razoren Novi Sad, nego Vukovar, niti su hrvatski vojnici došli u Srbiju, nego je bilo obrnuto.

"Miloševićeva velikosrpska politika je bila ta, koja je nanijela veliko zlo hrvatskom narodu", kazao je Sanader.

Bebić je ocijenio kako današnja odluka Međunarodnog suda pravde pokazuje da svi oni koji su odgovorni za progone, ubojstva, i rušenje Vukovara i drugih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, moraju odgovarati pred licem pravde.

"Ne može se graditi budućnost na ovim prostorima dok se ne suočimo s prošlošću i oni koji su krivi ne odgovaraju", kazao je Bebić, rekavši kako samo na takav način Hrvatska može graditi dobrosusjedske odnose.