Svijet
0

Mesić sa Solanom o odnosima EU-a i Hrvatske i stanju u regiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u srijedu u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom o bilateralnim odnosima između EU-a i Hrvatske te o stanju u regiji.

"Pristupni pregovori s Hrvatskom odvijaju se dobrom brzinom", rekao je Solana nakon razgovora, te izrazio nadu da će oni biti nastavljeni u dobrom ritmu kako bi Hrvatska bila što bliže EU-u.

Dodao je da je s hrvatskim predsjednikom razgovarao i o održavanju stabilnosti u regiji.

Predsjednik Mesić je rekao da je Hrvatska spremna provesti preostale reforme i dovršiti ih naredne godine, kako bi bila spremna za ulazak u EU.

Govoreći o stanju u regiji, Mesić je posebno istaknuo važnost činjenice da službeni predstavnici Srbije stalno ističu da neće primjenjivati silu ma kakvo se rješenje za Kosovo donese.

"Uza sve prijedloge u vezi s kosovskim pitanjem, možda je najvažnije da službeni predstavnici Srbije uvijek tvrde da neće primijeniti silu kakvo god se rješenje donese, a to je važno za nastavak razgovora", rekao je Mesić.

Mesić se ujutro sastao s predsjednikom Evropskog parlamenta Hans-Gertom Poetteringom, prenosi Hina, a nakon susreta sa Solanom predviđen je radni ručak s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.