Svijet
0

Mesić o "slučaju Glavaš"

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je medijima uputio izjavu u povodu "slučaja Glavaš" u kojoj ističe da bi svako daljnje politiziranje toga slučaja moglo imati trajne negativne posljedice za Republiku Hrvatsku i njezinu europsku perspektivu.

Mesić u svojoj izjavi navodi da institucije moraju samostalno raditi svoj posao, bez ikakvih miješanja sa strane, te navodi da svako politiziranje navedenoga slučaja smatra nedopustivim, a u isto vrijeme i kontraproduktivnim, prenosi Hina.

"Moja načelna stanovišta o ratnim zločinima dobro su poznata. Ratni zločin niti ima nacionalnost, niti zastarijeva. Individualiziranje odgovornosti, odnosno krivnje za počinjene ratne zločine nezaobilazni je preduvjet i normaliziranja stanja u regiji, i skidanja hipoteke kolektivne odgovornosti sa cijelih naroda. Onaj tko je osumnjičen za ratni zločin, dužan je pojaviti se pred sudom i odgovoriti na pitanja suda, kako bi se utvrdilo postoji li njegova odgovornost. Svatko tko je počinio ratni zločin, treba biti kažnjen u skladu sa zakonom, bez obzira na nacionalnost, na to na kojoj se strani u ratu borio, kao i na to na kojoj je funkciji bio tijekom rata, odnosno na kojoj je funkciji danas", tvrdi Mesić.

Hrvatski predsjednik smatra kako su svi oni koji su se na bilo koji način, izvan zakonom utvrđene procedure, umiješali u 'slučaj Glavaš', pokazali da im nije stalo ni do poštivanja pravne države, ni do utvrđivanja istine, ni do razjašnjavanja zločina koji bacaju tamnu sjenku na sve sudionike Domovinskoga rata.

"Zločini su počinjeni - i na hrvatskoj strani, i u Osijeku. To su nesporne činjenice. Ti zločini, kao i svi ostali, bez obzira na nacionalnost bilo žrtava, bilo počinitelja, moraju biti razriješeni, a zločinci moraju biti privedeni pravdi. Bez toga, ostat ćemo zarobljenici prošlosti i sami ćemo sebi zapriječiti put u budućnost. Nema opravdanja za izbjegavanje pravde", kaže se u izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.