Svijet
0

Mesić i Napolitano izgladili nesporazume

FENA
Nakon intenzivnih razgovora koji su, uz aktivno sudjelovanje Veleposlanstva RH u Rimu vođeni između Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike i Ureda talijanskoga predsjednika G. Napolitana s jedne strane, te Ureda predsjednika RH S. Mesića s druge, dogovoreni su tekstovi izjava u vezi nedavnoga govora talijanskog predsjednika.

Izjave se objavljuju u isto vrijeme u Rimu, odnosno u Zagrebu, a tekst izjave Ureda Predsjednika Republike Hrvatske glasi:

"Hrvatska strana primila je na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u Farnesini (Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike) 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića.Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem, te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u svezi teksta što ga je izgovorio Predsjednik talijanske države. Riječi predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija.Predsjednik Mesić temeljem tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je podsjetio na višekratno izražen interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini", stoji na kraju izjave, prenosi Hina.