Svijet
0

Mesić i Kosor u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske

NINA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Dosadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić osvojio je na jučerašnjim izborima manje od polovine glasova i nije uspio pobijediti u prvom krugu za drugi mandat na mjestu šefa države te je s potpredsjednicom vlade Jadrankom Kosor ušao u drugi krug.

Drugi krug izbora u Hrvatskoj održat će se 16. januara, a pobjednik će biti onaj kandidat koji osvoji više glasova, bez obzira na postotak odziva birača.

Mesić je, prema još neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, osvojio 49 posto glasova dok je kandidatkinja vladajuće stranke HDZ-a Jadranka Kosor osvojila 20,22 posto glasova. Iz daljnje borbe ispao je nezavisni kandidat Boris Mikšić, koji je ujedno bio iznenađenje izbora, osvojivši 17,80 posto glasova.

Na izborima je sudjelovalo ukupno 13 kandidata, a prema podacima Izbornog povjerenstva, glasalo je 50,80 posto birača.

Skoro do ponoći anketari javnog mnijenja tvrdili su da je Mikšić na drugom mjestu po broju osvojenih glasova, a objašnjenje preokreta leži u činjenici da su procjene uglavnom rađene u većim gradovima gdje Mikšić bolje kotira nego kandidatkinja HDZ-a koja je glasove dobila u ruralnim područjima i među hrvatskim državljanima u Bosni i Hercegovini.

Mikšićeva politička orijentacija nije bila sasvim jasna, ali je značajna njegova izjava da će u slučaju da postane predsjednik republike, haaški bjegunac Ante Gotovina koji je optužen za ratne zločine nad Srbima 1995., postati slobodan građanin.

Među ostalim sudionicima izbora za predsjednika republike, najbolje je plasirana gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić s 2,69 posto osvojenih glasova, a za njom slijedi Slaven Letica, koji je kao kandidat Hrvatske stranke prava dobio 2,60 posto.

Penzionisani general Ljubo Ćosić-Rojs, dobio je 1,85 posto glasova, nekadašnji Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić 1,82 posto, dok je Ante Kovačević dobio 0,86 posto glasova. Miroslav Blažević, nekadašnji selektor Hrvatske reprezentacije, osvojio je 0,80 posto glasova birača.

U izjavama iz štaba prvoplasiranih kandidata poslije saopštenja rezultata, Mesić i Kosor su u direktnom televizijskom prijenosu razmijenili oštre optužbe i insinuacije, što je protumačeno kao najava izrazito "vrele" izborne kampanje u slijedećih 14 dana.