Svijet
0

Mesić: Hrvatska i Slovenija imaju granicu na kopnu i moru

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u četvrtak komentirajući izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da Hrvatska i Slovenija nemaju morsku granicu rekao kako dvije zemlje imaju utvrđene granice i na kopnu i na moru.

Mesić je kazao kako "Rupel vrlo dobro zna da mi imamo utvrđenu granicu na kopnu i utvrđenu točku izlaska kopnene granice na more, a onda je matematičkom točnošću lako utvrditi i utvrđena je granica na moru", kazao je Mesić novinarima nakon predstavljanja Izvješća UN-ova programa za razvoj o socijalnoj isključenosti u Hrvatskoj, održanog u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Rupel je u srijedu reagirajući na raniju Mesićevu izjavu da se granica na moru između dviju država može utvrditi jer je poznata granica na kopnu koja ju onda definira ustvrdio da hrvatski predsjednik nije u pravu i da "granice na moru nikad nisu bile određene" jer se one "određuju sporazumom".

Budući da Slovenci imaju određeni prigovor na dio kopnene granice Mesić je ponovio svoj prijedlog da stručnjaci obiju strana sjednu za stol i nakon toga, ako je potrebno, "obiđu granicu metar po metar i na svaki metar zabiju kolac".

Mesić je napomenuo da za bilo koje dvije strane koje ne mogu riješiti spor postoji i sudska instanca, a samim obraćanjem sudu te strane ne moraju postati neprijatelj.

"Rupel je pametan čovjek, ali ne znam u čemu vidi opasnost od odlaska na sud. Idemo na Međunarodni sud pravde u Haagu ili na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, a Hrvatska će prihvatiti svaku odluku suda", zaključio je Mesić.

Rupel je komentirajući prijašnju Mesićevu ocjenu da Slovenija izbjegava arbitražu o granici s Hrvatskom rekao kako je Ljubljana i za to otvorena, ali da su i za to "potrebni razgovori.