Svijet
0

Mesić: Dobro je da radikali neće sastavljati srbijansku vladu

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji u ponedjeljak pozitivnim ocijenio što nacionalistička Srpska radikalna stranka neće moći oformiti srbijansku vladu rekavši da bi to bilo opasno za Hrvatsku zbog pretenzija te stranke na hrvatski teritorij.

Mesić je izjavio kako je "dobro što Radikali neće sastavljati Vladu jer bi to bilo opasno za Hrvatsku, s obzirom da su oni u svojim porukama istaknuli kako ponovno vide granicu Virovitica, Karlovac, Karlobag".

"Svatko tko na takav način nastupa u predizbornoj kampanji opasan je za cijelu regiju", rekao je Mesić u Feričancima, pokraj Našica, gdje je sudjelovao na tradicionalnoj manifestaciji Feričanačko vince.

Prema prvim službenim rezultatima koje je objavilo srbijansko Državno izborno povjerenstvo ultranacionalistička Srpska radikalna stranka dobila je najviše glasova, 28,3 posto, ali ipak nedovoljno da sama formira vladu, a nekoliko stranaka demokratskog bloka dobile su zajedno dovoljno mandata da oforme vladu ukoliko riješe međusobne razlike.

"Očekujem stoga da će stranke koje su na drugoj strani, koje su europski orijentirane da će se tako i postaviti i riješiti nekolicinu pitanja koje još opterećuju Srbiju - suradnja s Haaškim tribunalom i izručenje svih onih koji su krivi za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH", rekao je Mesić.