Svijet
0

Merkelova peta na listi popularnosti

FENA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se na petom mjestu popularnosti i njenim radom je zadovoljno samo 47 odsto Nijemaca, pokazala je anketa ''DeutschlandTrend'', koju je danas objavila televizija ARD.

Prvo mjesto dijele ministar odbrane Thomas de Maiziere i bivši šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier.

Demohrišćanin de Maizierei zadržao je status najomiljenijeg njemačkog političara iz pretohodne ankete i njegovim radom je zadovoljno 57 posto Nijemaca, ali je prvo mjesto morao da dijeli sa sadašnjim šefom poslaničkog kluba opozicione Socijaldemokratske partije (SPD) i bivšim ministrom vanjskih poslova Steinmeierom, koji je, također, osvojio 57 posto glasova Nijemaca.

Iza njih su dvojica ministara finansija - bivši Per Steinbrik sa 56 posto glasova, za koga se vjeruje da će biti budući kancelarski kandidat SPD i na saveznim izborima 2013. godine biti ''izazivač'' Merkelove i sadašnji Wolfgang Schauble, sa 52 posto glasova.

Peto mjesto dijeli Merkelova sa mladim ministrom zaštite okoline Norbertom Roettgenom, dok se na posljednjem mjestu na skali popularnosti, kao i nekim drugim anketama, našao šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle, čijim je radom zadovoljno svega 20 posto Nijemaca i čiju su ostavku ovih dana tražili i iz redova njegovih liberala.