Svijet
0

Merkelova obećala nastavak podrške Grčkoj, a građani poručili njoj "da se gubi"

Anadolija
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u posjeti Grckoj, izjavila je da je Grčka napravila važne korake kada je u pitanje borba s ekonomskom krizom te da će njena zemlja nastaviti pružati podršku Grčkoj i njenom narodu.

Merkelovu je na aerodromu Atina u grčkoj prijestolnici dočekao grčki premijer Antonis Samaras, u pratnji visokih državnih zvaničnika. Povodom dolaska njemačke kancelarke na atinskom aerodromu poduzete su visoke mjere sigurnosti.

Prva žena Njemačke je, u okviru posjete Grčkoj, obavila sastanak s grčkim kolegom Antonisom Samarasom i mladim grčkim poduzetnicima. 

Ona je na konferenciji za medije nakon sastanka sa Samarasom uputila poruke podrške Grčkoj. 

"Primijetila sam da se u posljednjih nekoliko godina mnogo toga promjenilo u Grčkoj. Grčka je danas spremna preuzeti svoje odgovornosti. Kada je u pitanju budžet, tu su prisutni puno veći pomaci nego što smo očekivali. U narednom periodu osvrćemo se isključivo na budućnost", poručila je Merkelova.

S druge strane, Samaras je također kazao da se mnogo toga promijenilo od posljednjeg boravka Merkelove u njegovoj zemlji. On se zahvalio njemačkoj kancelarki za svu podršku koju pruža Grčkoj.

"Grčka je uspjela. Danas je jedan novi dan. Naša zemlja sada ima jednu potpuno drugu sudbinu, ali moramo se i dalje truditi", rekao je Samaras.

Grupa građana glavnog grada danas je izašla na ulice i protestom izrazila nezadovoljstvo povodom posjete Angele Merkel njihovoj zemlji. Tokom protesta bilo je moguće vidjeti transparenti sa natpisima "Imperijalisti nisu dobro došli!", "Merkel, gubi se!" i drugi. Tokom protesta povremeno je dolazilo i do blažih sukoba demonstranata i policije.