Njemačka
0

Merkelova - narodni kancelar, a ne partijski lider

SRNA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Britanski dnevnik "Times" ocjenjuje da jučerašnja pobjeda na izborima u Njemačkoj Angeli Merkel daje dodatni autoritet u Evropi i unutar NATO-a, ali da to vjerovatno neće promijeniti "njen nenamjetljivi stil ili opredjeljenje da vlada putem konsenzusa".

List ističe da će njen jasan mandat i postojani njemački oporavak od recesije dati njenim stavovima dodatnu težinu u Francuskoj i Americi, ključnim partnerima Njemačke.

Prema pisanju lista, Angela Merkel je potvrdila svoj politički autoritet i sada ima izvanrednu priliku da provede čitav niz reformi, prije svega da njemačku privredu  dovede u red i ponovo da osvoji izgubljena izvozna tržišta.

"Times" ističe da će novi stari kancelar morati da odustane od programa zatvaranja nuklearki, ukoliko ne želi da još više zavisi od ruskog gasa, te da se pozabavi nepopularnim prisustvom njemačkih snaga u Afganistanu.

"Angeli Merkel je izglasano povjerenje, čemu bi malo koji drugi aktuelni evropski lider trenutno mogao da se nada. Najjača evropska privreda dobila je rukovodstvo koje je u protekle četiri godine bilo, možda i previše nenametljivo. Nova samouvjerenost Berlina pomoći će svim njegovim saveznicima", smatra "Times".

Britanski dnevnik "Guardian" smatra da je Merkelova osvojila drugi mandat tako što je ubijedila birače da nije partijski lider, već 'narodni' kancelar.

"Guardian" primjećuje da  Merkelovu, koja je "ideološki neopredijeljena, naklonjena centru, nesklona sukobima", nije lako "pročitati'.
List konstatuje da joj je taj pristup donio pobjedu, ali ne i trijumf,  jer je njena Hrišćanskodemokratska unija osvojila manje glasova nego na izborima 2005. godine, što otvara prostor za "napade" iz same stranke.

Prema "Guardianu", veliki pobjednici na izborima su  "Slobodne demokrate," sa kojima Angela Merkel namjerava da uđe u koaliciju i koji su sa 15 posto glasova ostvarili svoj najbolji rezultat.

Koalicija sa Slobodnim demokratama omogućiće Merkelovoj da se "pomjeri" udesno i da bude još odlučnija u odbrani njemačkih nacionalnih interesa.

"Na nivou EU to će značiti da će insistirati na Lisabonskom ugovoru, ukoliko ga Irci usvoje na referendumu 2. oktobra. Na finansijskom planu, Merkelova će se opirati američkom pritisku da obuzda izvoz i podstiče potražnju na domaćem tržištu, a istovremeno će se zalagati za smanjenje stimulativnih paketa, kako bi se smanjila javna potrošnja. Sve to će dovesti do nesuglasica sa Londonom i Washingtonom," zaključuje "Guardian" i dodaje da je reizboru Angele Merkel doprinio i utisak da ona zna šta radi tokom finansijske krize, ali da sada kada je pobijedila, to će biti stavljeno na probu.