Die Zeit
0

"Merkelova koči Sarkozyjeve bombaške planove"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel koči bombaške planove francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u pogledu Libije, ocjenjuje njemački sedmičnik Die Zeit u online izdanju, navodeći kako nema traga o ''njemačko-francuskom'' savezu u tom slučaju.

Mediji prenose u petak da je Merkel iznenađena i time što je Francuska priznala opozicijski pokret Libije. ''To nije nikakvo međunarodno priznanje'', rekla je ona.

"Merkel je iznenađena Sarkozyjevim prijedlogom", piše Zeit, ocjenjujući da bi u petak na samitu Evropske unije moglo biti "vruće".

Njemačka kancelarka je skeptična kada se radi o vojnom angažmanu protiv Libije i prije nekoliko dana je, ukazujući na činjenicu da libijski vođa Moamer Gadafi vodi rat protiv vlastitog naroda, upozorila na oprez. "Moramo biti vrlo oprezni da ne počinjemo ništa što ne možemo dovesti do kraja", rekla je Merkel.

Njemačka je, u okviru jačanja pritiska na Gadafija zamrznula 193 računa libijske centralne banke i libijskih državnih fondova kod njemačkih banaka.

"Ove mjere su jasna reakcija na razvoj događaja u Libiji. Brutalno gušenje libijskoga oslobodilačkog pokreta ne može se više financirati novcem koji leži u njemačkim bankama. Time savezna vlada daje jasan znak da se nalazi na strani onih koji zahtijevaju slobodu, demokraciju i pravnu državu", navodi se u saopćenju njemačkog ministarstva privrede i tehnologije.

Njemački ministar privrede Rainer Bruederle ovu je mjeru donio na bazi zakona o vanjskoj trgovini i u saglasnosti s ministarstvima vanjskih poslova i finansija te Bundesbankom, prenose mediji.