Njemačka
0

Merkelova govori u američkom kongresu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će, kao prvi kancelar poslije Conrada Adenauera, govoriti u američkom kongresu, možda i na njemačkom jeziku, javljaju njemački mediji, navodeći da bi zaštita klime i borba protiv protekcionizma mogle biti teme govora koji će ona održati uoči godišnjice pada Berlinskog zida.
  • Nastup pokazuje koliko je veliki značaj historijskih i sadašnjih odnosa Amerike prema Njemačkoj, rekao je ovih dana američki ambasador u Berlinu Phill Murphy, prenijeli su njemački mediji, koji su istakli privredna i finansijka pitanja kao moguće teme govora Merkel u Americi.

Poziv iz Washingotna važi kao velika čast, jedinstvena je ocijena njemačkih medija, koji smatraju da je ovaj nastup Merkel u Americi, gdje bi tokom blic-posjete od 24 sata trebalo da se sretne i s predsjednikom države Barackom Obamom.

S njim je, kako se ocjenjuje, poslije skoro ''hladnog starta'' uspjela da razvije dobre odnose, što je i signal za unutarnjopolitičke odnose u Nemačkoj. Ovom posjetom Merkel bi mogla da pokaže svojim novim koalicionim partnerima liberalima i njihovom predsjedniku, šefu njemačke diplomatije Guidi Westerwelu da je ona prisutna u najvažnijim vanjskopolitičkim temama i da će tako biti i ubuduće, piše njemačka štampa, prenosi u ponedjeljak Tanjug.

Kada je riječ o razgovoru s Obamom, mediji smatraju da bi pripreme za konferenciju u Kopenhagenu o zaštiti klime, koja treba da bude održana u decembru, mogle da budu jedna od glavnih tačaka pri kratkom susretu njemačke kancelarke i američkog predsjednika.

Njemačka štampa podsjeća da je Adenauer, prvi poslijeratni njemački kancelar, govor u američkom kongresu održao 1957. godine i da od tada do Merkel niko od njemačkih kancelara nije govorio u kongresu. Istovremeno se kaže da će Merkel u Americi, nekoliko dana nakon što je ponovo izabrana za njemačku kancelarku, zahvaliti za podršku Amerike u njemačkom ujedinjenju, odnosno, padu Berlinskog zida, čija će 20. godišnjica biti obilježena 9. novembra.