Svijet
0

Merkel želi pokrenuti naprijed ratifikaciju evropskoga sporazuma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je, u intervjuu za dnevni list Bild, svoju podršku Lisabonskom ugovoru, koji su odbacili irski birači i poljski predsjednik.

"Lisabonski ugovor čini Evropsku uniju demokratičnijom i jača institucije svih članica. Ja ću, dakle, učiniti sve u suradnji s Francuskom, predsjedavajućom Evropske unije, da proces ratifikacije krene naprijed", rekla je ona, u vrijeme kada je i poljski predsjednik Lech Kaczynski odbio da ratificira ugovor, motivirajući to odbacivanjem irskih birača.

Merkel je podsjetila da je EU zakazala za jesen sastanak s irskom vladom radi iznalaženja izlaska iz krize.

"Svi smo saglasni da Evropa mora biti u stanju da pregovara kako bismo svi zajedno krenuli naprijed. Po mom mišljenju, ugovor predstavlja dobru osnovu za to", rekla je Merkel.

Odbijanje poljskog predsjednika da ratificira ugovor zadalo je ozbiljan udarac naporima francuskog predsjednika Sarkozyja, koji traži da ograniči problem ratifikacije na Irsku.

I njemački parlament je ratificirao ugovor, ali je predsjednik Horst Kohler objavio u ponedjeljak da očekuje mišljenje Ustavnog suda o ugovoru, prije proglašenja teksta.

Da bi Lisabonski ugovor stupio na snagu potrebno je da ga ratificira svih 27 država članica.