Svijet
0

Merkel zatražila od Kine da "poštuje pravila igre"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak u Pekingu Kinu da "poštuje pravila igre" u vezi s razvojem ekonomije. Iako Merkel nije precizirala koja su to pravila, čini se da je riječ o nepoštivanju obaveza u trgovinskom monetarnom domenu i kršenja prava na intelektualno vlasništvo.

"Tokom razgovora (s premijerom Wenom Jiabaom) jasno sam rekla da svaka zemlja ima pravo na razvoj", izjavila je Merkel za štampu, javlja AFP.

"Ali u ovom trenutku ima zemalja koje se kao Kina razvijaju brzo, pa je neophodno da poštuju pravila igre", izjavila je kancelarka nakon susreta s kolegom Wenom Jiabaom.

Merkel nije precizirala koja su to pravila igre, ali Kinu često optužuju njeni zapadni partneri da ne poštuje svoje obaveze u trgovinskom i monetarnom domenu, da krši prava na intelektualno vlasništvo i da joj nedostaje transparentnosti u vojnoj oblasti.

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak započela svoju drugu posjetu Kini kojoj je u programu jačanje trgovinskih veza i razgovori o klimatskom zagrijavanju.