Svijet
0

Merkel žali zbog odlaska Guttenberga

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je izrazila žaljenje zbog ostavke ministra odbrane Carla-Theodroa zu Guttenberga i rekla da ga istovremeno razumije, te da o njegovom nasljedniku još nije donijeta odluka.

''Ja veoma žalim zbog njegove ostavke, ali razumijem njegove lične odluke'', rekla je Merkel i pohvalila politički talent sada već bivšeg ministra, koji će, kako je rekla, obavljati svoju službu do izbora novog.

Zu Guttenberg, rekla je kancelarka, imao je talent da dotakne srca ljudi.

Merkel, koja je do posljednjeg stajala iza ministra, rekla je da "s poštovanjem prima k znanju njegovu ostavku i da je zbog toga tužna, kao i mnogi u zemlji".

Ona je, istovremeno, dala naslutiti i mogućnost da bi Guttenberg i dalje mogao biti politički aktivan i rekla da s njim danas sigurno nije imala posljednji razgovor i da je uvjerena da i u budućnosti s njim može sarađivati.

U pojedinim spekulacijama navodi se da je 39- godišnji Zu Guttenberg dovoljno mlad za novi povratak i da se to ne bi dogodilo prvi put u njemačkoj poslijeratnoj historiji.

Guttenberg je poslije afere zbog plagijata svog doktorskog rada, odbranjenog prije par godina na Univerzitetu u njegovom Bairoithu, skoro dvije sedmice bio pod pritiskom medija, političara i nauke, a danas je podnio ostavku.