Treći incident u nizu
0

Merkel zabrinuta zbog paljenja vozila u Berlinu

FENA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u četvrtak paljenje automobila koje se već treću noć događa u Berlinu i pozvala na veću policijsku prisutnost na javnim mjestima.

"Kakvo je to ponašanje", kazala je Merkel na svečanoj proslavi 60. godišnjice savezne kriminalističke policije u Wiesbadenu i izrazila "zabrinutost" zbog postupaka koji se "igraju hladno s ljudskim životima".

Ukupno je devet vozila zapaljeno u noći sa srijede na četvrtak, nakon što je prethodnu noć zapaljeno 15 vozila, saopćila je policija, koja pretpostavlja da se radi o vandalizmu i ponudila nagradu od 5.000 eura svakoj osobi koja može pomoći da se ovaj slučaj riješi.

"Prema prvim rezultatima istrage, nema političke motivacije iza aktuelnih požara", izjavio je regionalni ministar u Berlinu Ehrhart Koerting u intervju za dnevni list Berliner Zeitung u izdanju od četvrtka, dok se stanovnici Berlina spremaju da 18. septembra izaberu novu regionalnu vladu.

Trenutno je stotinjak policajaca mobilizirano i patrolira uz pomoć helikoptera s infracrvenom kamerom, precizirao je agenciji AFP komesar Guido Busch.