Svijet
0

Merkel u program CDU-a upisuje pravo Izraela na postojanje

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u ponedjeljak od Kršćansko-demokratske unije (CDU), kojom predsjeda, da upiše crno na bijelo u svoj okvirni program pravo Izraela na postojanje, u znak simboličnog gesta prema jevrejskoj državi nakon prijetnji iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada.

"Nalazimo se pred potpuno novim izazovima vanjske politike i politike sigurnosti", objasnila je ona na kongresu svoje stranke, eksplicitno se pozivajući na izjave ultrakonzervativnog iranskog predsjednika koji je, podsjetila je, ocijenio da bi trebalo "izbrisati" Izrael s mape.

Ona nije aludirala na palestinske radikale Hamasa koji odbijaju da priznaju državu Izrael.

Predsjednik Ahmadinedžad je 11. februara ocijenio ",mitom" genocid, koji su nacisti počinili nad jevrejima u Drugom svjetskom ratu. On je polovinom decembra prošle godine rekao da Izrael treba "izbrisati sa geografske karte".

Ovaj zahtjev kancelarke Merkel njenoj stranci ima simbolično značenje zbog iranskih izjava, koje se, kako je ona rekla početkom februara "neće ni najmanje tolerisati" kod njemačke vladine koalicije, formirane od CDU-a i socijaldemokrata (SPD).

Kršćansko-demokratska unija kancelara Konrada Adenauera, Ludwiga Erharda, Kurta Georga Kiesingera i Helmuta Kohla je od osnivanja Savezne Republike Njemačke 1949. davala podršku Izraelu. Zbog tragedije holokausta diplomatski odnosi su uspostavljeni tek 12. maja 1965.