Razgovori o regionalnim pitanjima
0

Merkel u posjeti Balkanu, BiH zaobilazi u širokom luku

SRNA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel izostavila je BiH sa svoje balkanske turneje tokom koje će posjetiti Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Merkel će "preskočiti" posjetu našoj zemlji zbog političkog haosa i neformiranja vlasti gotovo godinu dana nakon izbora. Pregovori o formiranju vlasti vođeni su upravo u njenoj kancelariji, a nisu dali nikakve rezultate pa je logičan potez bio izostavljanje posjete BiH.

Merkel će turneju započeti današnjom prvom zvaničnom posjetom Hrvatskoj.

Merkelova će se u Zagrebu sastati sa premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem, nakon čega će biti održan sastanak dvije delegacije.

Njemačka je bila prva članica Evropske unije koja je priznala nezavisnu Hrvatsku i danas je jedan od njenih najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

Osim Hrvatske, Merkelova će tokom balkanske turneje posjetiti Srbiju i Crnu Goru, a, kako je ranije najavljeno, sa zvaničnicima tih zemalja će razgovarati o regionalnim pitanjima i vezama ovih balkanskih država sa EU.

"Ne može biti evropske perspektive za taj region ako se ne preduzmu svi napori, mada su ožiljci prošlosti još duboki i imaju teške posljedice", rekla je Merkelova uoči posjete i dodala da se u regionu zapadnog Balkana pokazuje da je Evropa mirovna tvorevina.
Merkelova će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i drugim srpskim zvaničnicima.

Uoči posjete Beogradu, Merkel je ukazala na napredak koji je Srbija postigla u saradnji sa Haškim tribunalom i rekla da će jedan od njenih zadataka tokom posjete biti zalaganje za obnovu dijaloga Beograda i Prištine.

Podgorica je posljednja stanica na balkanskoj turneji Angele Merkel, koja putuje sa 60-članom delegacijom sačinjenom uglavnom od biznismena.