Svijet
0

Merkel u očima svjetskih medija: Historijska pobjeda "kraljice Evrope"

Klix.ba
"Trijumf", "Historijska pobjeda", "Njemačka uz Merkel", "Kraljica Evrope", "Merkel prije svega", samo su neki od naslova na naslovnicama svjetskih printanih medija o uspjehu koji je njemačka kancelarka Angela Merkel postigla na izborima održanim u nedjelju.

Konzervativna liderka treći je put uspjela pridobiti Nijemce, koji su je izabrali da u i narednim godinama odlučuje o njihovoj ekonomskoj sudbini.

Njemački magazin Der Spiegel navodi da je, po dolasku Angele Merkel prije 13 godina na čelo Kršćansko-demokratske unije (CDU) samo nekolicina smatrala da će ona duže ostati u politici, ali da je nakon pobjede na parlamentarnim izborima jasno da je ona postala mnogo više od političkog lidera.

Prema pristiglim rezultatima izbora, konzervativci Angele Merkel osvojili su 42 posto glasova, što je njihov najbolji rezultat na saveznim izborima od 1990. godine.

“Njen uspjeh jasno je proizašao iz evropske i unutrašnje politike. Merkel je predstavljala Njemačku u teškom vremenu i Nijemci su imali osjećaj da je ona sve vrijeme bila uz njih”, rekao je polički analitičar Heinrich Oberreuter sa Univerziteta Pasau u Bavarskoj.

Der Spiegel zaključuje da je Njemačka postala "Merkel-republika", s obzirom da je kancelarka "nadmoćno sve pobijedila", čime je CDU postao "državna stranka" koja određuje sama sve najvažnije u državi, dok "ostale stranke smiju gledati".

Angela Merkel ima "predsjednički stil vladanja, ali koji se sviđa širokim slojevima društva te potiče integraciju", iako "niko ne za šta doista kancelarka zastupa". Jednostavno, zaključuje Der Spiegel, Nijemci imaju povjerenja u Merkel, a "to je najsnažnija valuta u politici".